FOGALMAK

Egy kis segítség, hogy tisztában legyen, mit kell figyelembe venni és mi, mit jelent.
Profil: A profil a nyílászárónak az a része, amit köznyelven keretnek vagy toknak mondanak. Ebbe építjük be az üveget. A gyártás folyamán nagyon fontos a pontos méretezés, és az illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében. Mindez az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Légkamra: Ez az érték a profil egyik fontos jellemzője. Hogy egy szerkezet hány légkamrás az határozza meg, hogy a szerkezeten belül, az elválasztandó teret hány légréteggel választja el. Ez az érték háromtól hatkamrásig változhat. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő és hang szigetel, illetve annál jobb a statikája. Jelenleg a három légkamrásnak (elavult) és az öt légkamrásnak a legnagyobb a piaci részesedése, lakossági felhasználás terén minden igény kielégíthető ezekből a profilokból. Ezt követi a hat kamrás szerkezet, ami már luxus kategóriába tartózik. A háromkamrás szerkezetek K értéke K=1,5 és 2,0 között, az öt légkamrás szerkezetek K=1,1 és 1,4 között vannak. A hatkamrás szerkezet tok-szárny kombinációban K=1,1 –es értéket produkál.

K- Érték: hőszigetelési együttható. Egy építőanyag, (legyen az akár nyílászáró profil vagy tégla)K- értéke az az érték, ami megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán, 1 m2-es területen a levegő 1 K (C) hőmérsékletkülönbsége esetén 1 másodperc alatt (Jule - ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik át. Mértékegysége: W/m2K
A legújabb szakirodalomban a K-értéket egyre inkább az U-értékkel helyettesítik.
Megkülönböztetjük a nyílászáró profil (tok és ablakszárny) illetve az üvegezés K értékét.

Beépítési mélység: Szintén a nyílászáró profil jellemzője, voltaképpen a profil vastagságát jelenti. Általában a légkamrák számával egyenes arányban nő. A három légkamrás nyílászáró szerkezetek többnyire 60mm, az öt légkamrás 70mm, a hat kamrás 80mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelése javítja az ablak és ajtó statikáját, hő és hang szigetelését.

Vasalat: A nyílást - és záródást működtető rendszer, melyet a felhasználó a kilincsel, mozgat, adott esetben lehetővé teszi a bukó, nyíló és résszellőző funkciót. A nyílászáró élettartamát főképpen a vasalat határozza meg. Általunk forgalmazott nyílászárókban Roto-nt vasalttal illetve német gyártmányú GU Biztonsági vasalattal találkozhatunk, mely magas élettartamot biztosít. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél szintén teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalati résszelőző: Ez a szellőzés típus a kilincs negyedik állásában (nyílt; zárt; buktatott; résszellőzés) biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőző típust az ablakok tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Mivel elzárható, nyílt-égésterű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő!

Hibásműködés-gátló: A vasalatba épített szerkezet, amely megakadályozza a nyitott ablakszárny úgynevezett kibuktatását ez által elkerülhető, a kibuktatott ablak leszakadása; sérülése.

Szabályozott légbevezető: Erre a szellőztető típusra nagy szükség van akkor, ha az adott helységben nyílt égésterű gázüzemű készülék működik.
Ezek a légbevezetők HIGRO szabályzásúak, elzárni nem lehet őket. Az általunk forgalmazott ilyen légbevezető típustól függően 5-40 m3/h légcserét eredményeznek. A cserélt levegő mennyisége függ a külső belső légnyomás különbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától!
Új gáz üzemű rendszer esetén (lakó ingatlanban), a gázszolgáltatók megkövetelik e készülék alkalmazását. Minden ilyen és egyéb esetben is JAVASOLJUK SZÉNMONOXID RIASZTÓ HASZNÁLATÁT is.

Üveg: Az üvegek szerkezeti felépítése: Alap üveg rétegrend 4-16-4, ami azt jelenti, hogy két 4mm-es üveg között 16mm-es légrés található. A jelenleg forgalmazott kültéri nyílászáróink kivétel nélkül, mind hőszigetelt üveggel készülnek.

Üveg K vagy U értéke: Az üveg K értéke az üveg hő veszteségi értéke Minél alacsonyabb ez az érték annál jobb az üveg hőszigetelése.
Mértékegysége: W/m2K
 • Alap rétegrendű 4-16-4 –es üvegnél K=2,6 - 2,8. W/m2K
 • Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű, de külső üvegrétegén átlátszó, lágy fém bevonattal ellátott úgynevezett Low-e üveg melynek K értéke K=1,4 W/m2K
 • Ezután úgy fokozzuk a hőszigetelést, hogy az 1,4 es üvegszerkezet légrését argon gázzal töltjük meg így K=1,1 W/m2K értékű üvegezést kapunk. Az általunk forgalmazott Aluplast profilok alap gyári üvegezése, ilyen K értékkel rendelkezik.
 • Tovább javul a K érték, ha a két üveg közötti távtartót, hőhídmentes anyagból építik az üvegbe Ez az úgynevezett, TOP-G las páramentes üveg K=1,0 W/m2K (Kétrétegű üvegek közül a legerősebb hőszigetelésű).
 • Pillanatnyilag a Háromrétegű 4-16-4-16-4 üveg a legerősebb hőszigetelésű szerkezet K=0,7 W/m2K értékű. Felépítésében azonos az előzővel csak plusz egy üveg hozzáépítésével.
 • Ezeken túl használatos még a biztonsági üveg, amit bár nem hőszigetelő tulajdonsága miatt alkalmaznak elsősorban, viszont K=1,0 értéke ezt a funkciót is nagyszerűen betölti. Szerkezete: 3-biztonsági fólia-3-16-4 tehát a külső felén két 3mm-es üveg közt biztonsági Mabisz fólia helyezkedik el, amitől az üveg nem törik, hanem csak hálósodik, majd 16mm légrés és 4mm üveg.


Reflexiós üveg: Tükörhatású üveg, mely biztosítja, hogy a kívülről ne lehessen belátni viszont a kilátás akadálytalan.

Katedrál üveg: Különböző választható mintázatokkal ellátott fényáteresztő, de elmosott vagy tompított képet mutató üveg, melyet olyan helységek nyílászáróiba ajánlunk ahol fontos, hogy kívülről ne lássanak be. (pl.: fürdőszoba)

Lég hanggátlás: A lég hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága. Mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg értéke (4-16-4) Rw=32dB. Ez az érték egészen 45dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szoktunk alkalmazni. A lég hanggátlás növelhető, eltérő üveg vastagság használatával és SF6 gáztöltéssel illetve erre kifejlesztett ragasztott üveggel. A hanggátlás növekedésével az üveg felára és súlya nagy mértékben növekszik. Ezeknél a szerkezeteknél az üveg súlyát fokozottan figyelembe kell venni!

Nyitásirány: A nyílászáró használati szempontjából, az egyik legfontosabb jellemző, a nyitásirány.

A nyitásirány megállapítása mindig a zsanér oldaláról történik. Tehát belülről nézve a szerkezet jobbos, ha egyszárnyú és a zsanér a jobboldalon van. Ugyanígy állapítjuk meg a nyitás irányát egy kifelé nyíló szerkezetnek (pl.: bejárati vagy erkélyajtó) tehát mindig a zsanér oldalról, vagyis amely oldalon található a zsanér olyan nyitásirányú a szerkezetünk (baloldalon Balos; jobb oldalon Jobbos)

Fóliázás; színezés: Ablakok, ajtók és redőnyök színezéséhez, szebbé, hangsúlyosabbá tételéhez alkalmazzuk a profilok oldószermentes ragasztással történő fóliázását. Ehhez számos fautánzatú és teli színből választhatunk. A fóliák egy vagy mindkét oldalon alkalmazhatók figyelembe véve az egyedi elképzeléseket. Az általunk kínált fóliák mindegyike ellenáll a környezeti és Időjárás általi behatásoknak, könnyen kezelhetők és tisztíthatók valamint nagy színtartóssággal bírnak. Kívül és belül eltérő színű fóliázás is lehetséges.

Rolós Szúnyogháló: Ahogyan a neve is sejteti ez egy olyan rovarháló mely lefutósíneken mozgatható (akár a redőny) és használaton kívül rolószerűen betekeredik egy tokba.

Kombi redőny: Rolós szúnyoghálóval kombinált, azzal egy tokba tekeredő, dupla lefutósínnel rendelkező redőny melyben a redőny és a szúnyogháló egymástól függetlenül mozgatható.

Stadur: Üveg helyett használatos ablak vagy ajtótokba építhető hőszigetelt átlátszatlan műanyag alapú panel. Abban az estben ahol nincs szükség kilátásra, de meg akarják, őrizni a nyithatóságot illetve nem kívánják befalazni a nyílást. Két műanyag lap közé purhab szerű szigetelő anyag van helyezve.

ÉMI minősítés: Az építési termékek megfelelőségi igazolása, amit az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI Kht.) ad ki. A minősítést az Európai Közösségek Tanácsának 89/106/EGK Irányelve, és az azt módosító 93/68/EGK Irányelv, úgynevezett Építési Termék Irányelv előírásai alapján végzi.

ISO minősítés: Az ISO egy nemzetközi szabványcsalád, aminek a versenyszférában legelterjedtebb rendszerszabványa az ISO 9001: 2000 Minőségirányítási és az ISO 14000 Környezetirányítási rendszerszabvány.


Szolgáltatásaink leírása:

Mit nevezünk bontásnak: A Bontás során a már meglévő, régi, elhasználódott ablak- ajtótokot, illetve szerkezeteket, speciális orrfűrésszel elvágjuk és spájszer vassal keresztirányban összeroppantjuk, ezáltal a vakolat illetve az ajtó ablak körüli káva minimálisan vagy egyáltalán nem sérül.

Hogyan zajlik a Beépítés: Helyszínre szállítás után, a nyílászárók beépítése szakszerű módon (milliméter pontossággal) történik: a már meg lévő illetve kialakított nyílásba beékelünk, ezután a falba rögzítjük csavarozással majd purhabbal körbefújva szigetelünk, illetve ragasztunk.

Helyreállítás panel épületben: A beépített nyílászárók körül, a purhab száradása után ugynevezett takaróléccel letakarjuk és szilikonozással körbejavítjuk falat így esztétikailag teljes összképet kapunk.

Használt rövidítések:

 • Bny – Bukó-nyíló ablak vagy erkélyajtó
 • Kfny – Kétszárnyú váltószárnyas ablak vagy erkélyajtó (Középen felnyíló)
 • Kfny/b – Kétszárnyú váltószárnyas ablak vagy erkélyajtó (Középen felnyíló) fele bukó-nyíló
 • Ny+Ny - Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló)
 • B/ny+Ny - Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) fele bukó-nyíló
 • B/ny+B/ny - Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) két oldalon bukó-nyíló
 • BA – Bejárati ajtó
 • Bp - Belső párkány
 • Kp - Külső párkány