NÉHÁNY SZÓ A MŰANYAG ABLAKOKRÓL

Mi jellemzi a műanyag ablakokat?

A műanyag ablakok alkalmazási területei nagyon sokrétűek lehetnek. Alkalmazzák őket lakóépületek, irodaházak, és ipari épületek esetén. A műanyag ablakokat a mai korunk igényei tették igen elterjedté. Egy lakás hőveszteségének 35%-át a nyílászárók idézik elő, ez számunkra egy fűtési idény alkalmával akár 10000Ft-os többletköltséget is előidézhet. Egy jó minőségű műanyag ablak nem csupán esztétikájával, hasznos funkcióival lehet kedvező, hanem azzal is, hogy energiát takarít meg számunkra kiváló hőszigetelése révén, illetve biztonsági eszközeivel értékeinket, épségünket is védelmezi. Energiatakarékossága miatt mindenképpen megéri lecserélni régi nyílászárónkat műanyagra, hiszen a háztartásban a műanyagablak költségei mindenképpen meg fognak térülni, illetve egy jó minőségű ablak a belső klímát is kedvezőbbé teszi, ezáltal közérzetünk is jobbá válik. (A közérzetünket egy épületben alapvetően a belső hőmérséklet, illetve a páratartalom szabja meg.) Esztétikai előnyük közé tartozik, hogy simítják, tagolják homlokzatunkat és lehetővé válik akár nagyfelületi üvegezés is.


Miből készülnek a profilok, és mi jellemzi őket?

Napjainkban már számtalan minőségi ablakprofil rendelkezésünkre áll, melyek minden elvárásunkat képesek kielégíteni. A műanyag ablakok nagy keménységű PVC-ből készülnek, melyeket különböző vastagságú beépített felületkezelt acélprofilok tesznek stabilabbá. A profilok légkamrákat tartalmaznak, ezek teszik lehetővé azt, hogy jó hőszigetelő, illetve hangszigetelő képességük legyen. Minél több légkamrát tartalmaz egy ablak, annál jobbak ezek a tulajdonságai. A légkamrák működéséről: Alapvető feladatuk, hogy a levegőt rétegesen megtartsák. Ha egy műanyag ablak sok légkamrát tartalmaz, akkor ebből eredendően a profilvastagsága is nagyobb lesz, melyek lekerekített élekkel előnyös külsőt adnak a nyílászáróknak. A légkamrák száma és a profilvastagság tehát összefügg. Egy 5 légkamrás műanyag ablak esetében a profil körülbelül 70mm vastag, a 6 kamrás ablakok profilja 75-80 mm vastag, a 8 kamrás műanyag ablak profilja pedig 90-100mm lehet. Ezektől persze lehet kevesebb is a profilvastagság, ám akkor az a műanyagablak statikájának rovására megy. Ezért mindig érdemes számításba vennünk igényeinket, és azt összehasonlítani a szélességgel. A műanyag ablakok manapság kétrétegű üvegből készülnek, de kapható háromrétegű üveg is, ha a belső és külső hőmérséklet különbség olyan mértékű, hogy azt megkövetelje.


Hogyan gyártják a műanyag ablakokat?

Míg az ember azt gondolná, hogy a minőségi gyártás esetén a komplett ablakot egy helyen készítik, addig az a valóságban nem így van. A profilt gyártó cégek csak alapanyagokat állítanak elő, melyeket aztán máshová szállítanak, és ott automatizált gépek segítségével, vagy esetleg félautomatikusan, illetve kézzel készítenek ablakokat belőlük. Az ablakgyártó cégekhez 6 méteres szálakban érkeznek a profilok, melyeket szögbe, illetve méretre vágnak, acélmerevítést helyeznek el benne, összehegesztik, majd üveget építenek bele. Tehát nyilvánvalóan itt dől el az ablak minősége, hogy azt milyen precízen állították össze.
A beépítés szakszerűsége is fontos befolyásoló tényező az ablakok minőségénél, ezért fontos, hogy azt jó szakemberek végezzék el. Mivel fontos, hogy a műanyagablakot hőhídmentesen, illetve tökéletes záródással szereljenek be. Fontos, hogy ideális purhabot használjanak, hogy az ablakok rögzítését feszültségmentesen oldják meg, illetve hogy a vasalatok precíz összehangolását elvégezzék. Ha ezekre a tényezőkre gondosan odafigyelve történik a gyártás, illetve a beépítés, csak abban az esetben fogja az adott műanyagablak azt a minőséget nyújtani, amit elvárunk tőle.


Összegezzük tehát az eddigiek alapján a műanyag ablakok pozitív tulajdonságait:

 • A műanyag ablakot kiváló hő- és hangszigetelés jellemzi.
 • A műanyag ablakprofilok hőszigetelő kamrákból állnak.
 • Egy precízen beépített műanyagablak költséghatékony, energiatakarékos számunkra.
 • A mai korszerű ablakok védelmeznek minket a napsugarak káros hatásaival szemben.
 • Kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, élettartama így kedvező.
 • Sima felületének köszönhetően könnyen tisztítható, karbantartható.
 • Nincs kitéve vetemedés veszélyének.
 • Nem kell időszakonként újrafesteni.
 • A műanyagablakok bármilyen formát lehetővé tesznek a fantáziára bízva.
 • Díszítheti, szebbé tehetik homlokzatunkat.
 • Egy jó minőségű műanyag ablak a polivinilkloridnak köszönhetően, mely fontos öregedésgátló anyag, akár 40 éven keresztül is szolgálhat minket.


Rövid műanyag ablak történelem:
A műanyag ablak létezése óta számtalan változáson ment keresztül. A kezdetben alkalmazott anyagokat , tokokat és keretek számtalan ponton kritizálták, ezért nem volt túl népszerű ablak típus. Ennek legfőbb oka volt, hogy a műanyag stabilitása nem volt megfelelő, s amíg azt acélprofilokkal nem erősítették meg, nagy veszélye volt annak, hogy az ablak elvetemedik. A ma forgalmazott műanyag ablakok már könnyedén felveszik a versenyt az alumínium, illetve a fa ablakokkal, sőt mi több felülmúlják azokat. Napjainkban tehát elmondható, hogy a legnépszerűbb, legkeresettebb ablaktípus a műanyagablak lett. Ez köszönhető annak a számtalan újításnak, melyek az anyagok megválasztásában, és tervezésben merülnek ki.


Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő műanyag ablakunkat?

Minden nyílászáró típusnak megvannak a maga előnyei, ugyanakkor hátrányai, korlátai is. Azok, akik ablakvásárláson gondolkodnak, a fent említett pozitív tulajdonságok miatt a műanyag ablakot részesítik előnyben. Ám ezek az ablakok sem lehetnek tökéletesek. Azon felül, hogy mérettartóak, nem igényelnek gondozást, tartósak is egyszerűek, és kedvező a hőszigetelési tulajdonságuk, van hátrányuk is. Ez pedig nem más, mint a műanyag öregedése. A külső káros anyagok, és az intenzív napsugárzás a műanyagot öregíti, elszínezi, így az jócskán veszíthet szépségéből. Ablak vásárlás esetén tehát ezen ablak előnyeit, és hátrányait kell mérlegelnünk. A műanyagablak ezen hibáját is ki lehet küszöbölni azzal, ha külső oldalát alumínium burkolattal látjuk el. Széles választékban állnak rendelkezésünkre a műanyag ablakok, így mindenki igényeihez, ízléséhez, és otthonához megválaszthatja a számára legideálisabb ablakot.


Mit nyújtanak a mai korszerű műanyag ablakok a hőszigetelésen kívül?

 • A műanyag hangszigetelő képessége 32 dB-től 38 dB-ig terjed általában.
 • A biztonságot a mélyen fekvő kamrák, a kiemelés gátló, illetve a vasalatrendszer gondoskodik.
 • Környezettudatosságot, az alkalmazott környezetbarát anyagok révén.


Miért fontos az ablakszellőző?

A huzatmentesen záródó műanyag ablakok befolyásolják otthonunk légcseréjét, és pára tartalmát. A légcsere nagyon fontos, amit a jól szigetelő nyílászárók megakadályoznak. A szellőzés figyelembe vételének mellőzése mellett a falak hővesztesége kétszeres mértékre is rúghat, illetve a feldúsuló pára az épületelemeket károsíthatja is, penészedések, gombák telepedhetnek meg. Ezt kivédeni az ablakkeretbe épített szelőztetéssel lehet. Az ablakszellőztetőket két csoportra oszthatjuk, léteznek mechanikus szellőztetők, illetve önszabályzó szellőztetők is. Utólag is be lehet őket építeni egy már beépített ablakba, azonban ehhez mart fészek szükséges.


A műanyagablak beépítésének általános fázisai:

 • Az ablakszárnyat leakasztják, majd a tokot behelyezik az ablaknyílásba.
 • Az ablaktokot kiékelik, és ellenőrzik annak függőlegességét, vízszintességét.
 • A tok belső felületén a fallal párhuzamosan furatokat készítenek.
 • Ezt követően a furatokon keresztül a falazatba is furatokat készítenek.
 • Újra ellenőrzik a függőleges, illetve vízszintes síkokat.
 • Tokrögzítő csavarokkal rögzítik az ablaktokot és eltávolítják az ékeket.
 • A furatokat az ablak színének megfelelő műanyagdugókkal rejtik el.
 • Visszaakasztják az ablakszárnyat.
 • A tok és a fal közötti szerelőrést purhabbal tömítik, majd a már megkötött purhabot síkba vágják.
 • Ezt követően felhelyezik előbb a függőleges, majd a vízszintes takaróléceket.
 • A takarólécek találkozó éleitfehér szilikonnal tömítik.
 • Igény esetén elhelyezik a külső, illetve belső műanyagpárkányt.
 • Azokat speciális ragasztóval a megtisztított felületre ragasztják.
 • A párkány és ablaktok találkozásánál található illesztést fehér szilikonnal tömítik.


Tekintse meg HORIZONT PS® penta plus prospektusát
Az új hétkamrás profilrendszer. Tökéletes hőszigetelés, modern kivitelezés. 15 éves együttműködés munkája az ablakgyártó cégekkel. A tökéletes ablak szinonimája.