VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKHOZ

"k" tényező (új jelölés szerint: Uf)

Azt fejezi ki, hogy a szerkezetekkel érintkező közegek egységnyi hőmérsékletkülönbsége mellett, egységnyi idő alatt, egységnyi felületen, mennyi hőáramot enged át.
Mértékegysége: W/m2k. Minél kisebb, annál jobb hőszigetelés szempontjából a vizsgált anyag.
A falazatok értékei 0.3-0.4 W/m2k körül vannak.


Üveg esetén
  • normál hőszigetelt üveg(4-16-4mm float) Ug=2.4-2.7 W/m2k
  • fokozott hőszigetelt üveg(4 LOW-E-16-4mm float)Ug=1.3-1.4W/m2k
  • fokozott hőszigetelt üveg gáztöltéssel(4 LOW-E-16 Argon-4mm float)Ug=1.1W/m2k


Kamrák száma
A műanyag nyílászárók kiváló hőszigetelő képessége elsősorban a fokozott hőszigetelő üvegezésnek és a profilban található légkamráknak köszönhető. Amennyiben a profilokban légkamrákat alakítunk ki, még jobb hőszigetelést tudunk elérni, mivel a levegő az egyik legjobb hőszigetelő.
A magas kamraszámú profiloknál a kamraszám növelése általában a profil vastagságának növelését eredményezi. A műanyag szerkezetek merevségét a műanyag profilokba elhelyezett acél idomok adják. Ahhoz, hogy a profilok merevsége biztosítva legyen nagyobb méretű acél idomot kell alkalmazni, amely gyorsabban elvezeti a hőt, ezáltal elrontja a nyílászáró jó hőszigetelő képességét. A leginkább javasolt kamraszám a 3,4 és az 5.

Néhány gondolat a párásodásról, penészesedésről
A levegő bevezetését és elvezetését is magába foglaló, minden helyiségre kiterjedő szellőztetés hiányában a normális életvitel, valamint a vizes helyiségekben zajló közvetlen páratermelő tevékenység következtében a belső terekben termelődő páratartalom a nyílászárókon csapódhat le. A lecsapódás megjelenésének esélye nagyobb, ha az ablak előtt a levegő mozgását függöny, virágok stb. akadályozzák, vagy az építés során nem voltak tekintettel a technológiailag szükséges száradási időkre. Ez a jelenség az ablakok esetében speciálisan jelentkezik a téli időszakban, mivel a helyiség levegője hidegebb felülettel (üvegfelülettel) érintkezik, így ebben a vékony rétegben a levegő telítetté válhat. Ha az üvegfelület hőmérséklete a harmatponti hőmérsékletnél alacsonyabb, azon a levegő páratartalma folyadék formájában kondenzálódik. A páralecsapódás mint jelenség, a korszerű műanyag ablakok esetén sem szüntethető meg, ám fokozottan hőszigetelt üvegek alkalmazásával, rendszeres szellőztetéssel, nyílászárókba szerelt szellőző elemekkel, stb. a páralecsapódás kockázata csökkenthető.

Mire ügyeljünk vásárláskor?
Korunk piaci viszonyaira jellemzően számtalan, olcsó szolgáltatással kecsegtető, "házaló", "egytelefonos" kisvállalkozás kínálja sokszor bizonytalan műszaki és szerkezeti kivitelű termékét. Másrészt a minőségi különbségek ismeretének hiányában könnyen kiválasztható egy alacsonyabb színvonalú termék. Vásárlási szándékukat előzze meg egy jól tervezett piackutatás, mert a minőség nem mindig a magas fogyasztói ár velejárója. Fontos, hogy a nyílászárót olyan szakboltban vásárolják, ahol az eladók teljes körű szakmai hozzáértéssel segítik Önt a vásárlásban.

Leggyakoribb hibák
  • A hiányos szakmai ismeretek miatt a sajátkezű beépítés, a vásárlói tájékoztató előírásainak a figyelmen kívül hagyása az áru visszafordíthatatlan károsodásához (deformálódásához) vezethet.
  • A nyílászárók beépítését bízza szakemberre, mert a szakszerűtlen beépítés a garancia elvesztését is jelentheti.
  • Régi épület felújítása során-a nyílászárók cseréjét követően a beépített műanyag nyílászáró üvegfelülete lényegesen kisebb a régi hagyományos ablakénál. Ez abból adódik, hogy a PVC műanyag szerkezetek szélességi méretei -a szerkezeti szilárdság érdekében- lényegesen nagyobbak, ezért a bevilágító fény mennyisége kisebb lesz.
  • A nyílászárókra utólag szerelt redőny esetén - az ár csökkentésének a céljából - nem rendelnek un. toktoldó profilt, minek hiányában a redőny szerelésekor elkerülhetetlen a tok megfúrása, továbbá a toldóprofil hiánya a redőny kényelmetlen használatát vonja maga után.
  • Az épületek utólagos külső hőszigetelésekor elengedhetetlen a szerkezet 3 oldali tok szélesítése(toktoldó profil), mert ennek hiányában a szigeteléssel való befordulás és vakolás után a tok szinte "eltűnik".
  • Kellő alapossággal határozzuk meg a nyílászáróink funkcióit (fix, nyíló-bukó, stb.), a nyitásirányokat, mert utólagos módosításukra csak ritkán van lehetőség .